Hayvan Pazarı Açılış Tarihi Belli Oldu! Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan Beklenen Açıklama

Tarım ve Orman Bakanlığı, ülke genelinde şap hastalığı vakalarında artış nedeniyle hayvan pazarlarını tedbir amacıyla kapattı. Vatandaşlar, bu pazarların yeniden ne zaman açılacağını merak ediyor. Bakanlık, konuyla ilgili detayları sosyal medya hesaplarından paylaştı.

Hayvan Pazarı Açılış Tarihi Belli Oldu! Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan Beklenen Açıklama

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2025 yılı Temmuz ayının başlarında salgın niteliği taşıyan hastalıklardan biri olan şap hastalığı vakalarının artış göstermesi nedeniyle hayvan pazarlarını geçici olarak kapatma kararı almıştı. Tespit edilen şap hastalığı vakalarından dolayı karantina önlemleri devreye sokulmuştu. Bu durum, vatandaşlar arasında hayvan pazarlarının ne zaman yeniden açılacağına dair merak uyandırdı.

HAYVAN PAZARLARI NE ZAMAN YENİDEN AÇILACAK?

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın resmi sosyal medya platformunda yaptığı açıklamaya göre hayvan pazarları, aşılama süreçleri tamamlandıkça tekrardan açılacak. Bakanlık, Türkiye genelinde yaklaşık 10 bin veteriner hekimin yetiştiricilerle birlikte çalıştığını ve salgından korunma amacıyla saha taramaları ve aşılamaların sürdüğünü ifade etti.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye'nin 81 ilinde ve 922 ilçesinde görev yapan yaklaşık 10.000 veteriner hekimimiz, yetiştiricilerimizle birlikte hayvan sağlığını koruma amacıyla saha taramaları ve aşılamaları büyük bir özveriyle gerçekleştirmektedir.

Saha çalışmalarının, hastalık yayılımını önlemede ve hayvansal üretimi güvence altına almakta büyük bir önemi bulunmaktadır.

Aşılaması tamamlanan bölgelerdeki kapalı olan hayvan satış yerleri, aşılamanın ilerlemesiyle birlikte tekrar açılacaktır. Bunun için aşılamaların belirli bir orana ulaşması gerekiyor."

HAYVAN PAZARLARININ KAPATILMA NEDENİ NEDİR?

Şap hastalığı vakalarındaki artış nedeniyle hayvan pazarları tedbir maksatlı olarak kapatılmıştı. Bakanlığın bu konuda yaptığı açıklama ise şöyleydi:

"Hasta hayvanlardan alınan örnekler üzerinde yapılan çalışmalarda, şap hastalığı etkeni virüslerde genetik ve antijenik değişiklikler saptanmıştır.

Yeni virüs tiplerine karşı koruyucu aşı üretimi tamamlanmış ve saha uygulamalarına başlanmıştır. Ancak kısa sürede duyarlı türden tüm çift tırnaklı hayvanların aşılanmasının gerçekleştirilmesi pek mümkün görünmemektedir. İkinci bir emre kadar hayvan pazarlarının açılmayacağı öngörülmektedir.

Riskli bölgelerde hayvan hareketlerinin kısıtlanmasının, aşılamadan daha etkili bir önlem olduğu kamuoyunda kabul görmektedir.

Bu doğrultuda hayvan satış yerlerindeki (hayvan pazarı, canlı hayvan borsası, hayvan toplama ve satış merkezleri, parklar ve panayırlardaki) hayvan ve ziyaretçi hareketliliği hastalığın yayılmasında yüksek risk oluşturmaktadır.

Bu nedenle, il genelindeki hayvan satış alanlarının tamamının ikinci bir emre kadar derhal kapatılmasını talep ediyorum."