Meclis'ten Geçen Yeni Vergi Düzenlemeleri! Tüm Detaylar Açıklandı!
Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve bazı kanunlarda değişiklikler içeren teklif, TBMM Genel Kurulunda onaylandı. Detaylar için okumaya devam edin...

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda kabul edilen ve ekonomiye ilişkin bir dizi düzenlemeyi içeren Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, resmen yürürlüğe girdi.
TÜRK PARA BİRİMİ KORUNACAK
Yasa ile birlikte Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun'da gerçekleştirilen değişiklikler neticesinde, kambiyo, nakit, hisse senedi ve tahvillerin alım satım işlemleri ile kıymetli madenler ve taşlar ile bu ürünlerden üretilen veya bunları içeren her türlü eşyaların alım satım işlemleri, kıymetli madenlerin rafinajı ve ilgili bu eşya ve varlıkların, ticaret belgeleri ile birlikte, yurtdışına çıkarılması veya ülkeye girişi konusunda düzenlemeler yapma yetkisi Cumhurbaşkanlığına verilecektir.
Belirtilen her türlü eşya ve değerlerin izinsiz yurt dışına çıkarılması veya ülkeye sokulması durumunda, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nun gerekliliklerine göre, eğer suç veya kabahat teşkil etmiyorsa, ilgili kişi, söz konusu eşya ve varlıkların piyasa değerinin yarısından iki katına kadar idari para cezasına tabi tutulacaktır; eğer bu eylem teşebbüs aşamasında kalırsa, ceza yarı oranda uygulanacaktır.

Zorunlu olarak faaliyet izni veya yetki belgesi alınması gereken alanlarda, gerekli belgeleri temin etmeden yetkisiz bir şekilde işlem yapanlara, 50 bin lira ila 250 bin lira arasında idari para cezası uygulanacak ve izinsiz faaliyet gösterdiği belirlenen iş yerlerinin tüm faaliyetleri bir aylık süreyle durdurulacaktır. Eğer yetkisiz faaliyet, idari para cezasının onaylandığı tarihten itibaren 5 yıl içinde bir daha tekrarlanırsa, ceza üst sınırdan uygulanacaktır. Ayrıca, izinsiz faaliyet gösterenlerin reklamları ve işlerinin niteliği göz önüne alındığında, sadece faaliyet izni gerektiren konularda açıldığı veya işletildiği anlaşılırsa, söz konusu iş yerindeki tüm faaliyetler kalıcı olarak durdurulacak ve idari para cezası üst sınır oranında uygulanacaktır. Durdurma işlemleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın talebi üzerine valilikler tarafından gerçekleştirilecektir.
Verilecek idari para cezasına ek olarak, kabahat tarihi ile tahsil tarihi arasındaki süre için Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'a uygun olarak gecikme zammı uygulanacaktır.
Yasa kapsamında belirtilen idari kabahatlerin, aynı kabahate yönelik idari yaptırım kararının kesinleşme tarihinden itibaren 5 yıl içinde tekrarı durumunda verilecek cezalar iki kat olarak uygulanacaktır.
DETAYLAR AÇIKLANDI
Söz konusu yasayla birlikte, Anayasa Mahkemesinin iptal kararına uygun şekilde düzenlemeler yapılmıştır. Hazine ve Maliye Bakanlığından izin alması gereken faaliyetler arasında; ticari amaçlarla döviz alım satım işlemleri, Borsa İstanbul Anonim Şirketi Kıymetli Madenler Piyasası'nda yer alarak kıymetli maden rafinajı yapmak ve Kimberley Süreci Sertifika Sistemi kapsamında faaliyette bulunmak için Bakanlıktan gerekli izinlerin alınması gerekecektir.
Yasa, yasal çerçevede faaliyet izni almış anonim şirketlerin, belirlenen ekonomik amaç ve konulara aykırı hareket ettiklerinin tespit edilmesi halinde izinlerinin iptal edilmesi ve ticari döviz alım satımı yapan şirketler için faaliyet gösterdikleri il ve ilçelerin büyüklüğü, nüfusu ile ticaret ve turizm hacmine göre yetki alanlarının belirlenmesi yetkisini de Hazine ve Maliye Bakanlığına vermektedir.
Ticari amaçlı döviz alım satımına dair faaliyet iznine tabi olan anonim şirketlere uygulanacak ücret tarifeleri ile kıymetli madenler için Borsa İstanbul Anonim Şirketi'nde yer alma ve rafinaj faaliyetleri için basılı zorunluluklar, yasal çerçevede belirlenmiştir.

Ticari döviz alım satımında bulunan anonim şirketler ile ilgili pay devri izinlerinde, ilgili tarifelerde belirtilen ücret, devralınacak pay oranına göre ayrı ayrı alınacaktır. Pay devri izninde, birden fazla faaliyet iznine sahip olan anonim şirketlerden her bir izin için ayrıca ücret alınacaktır. Ancak, pay devri veraset yoluyla gerçekleşirse veya bir mahkeme kararı gereği olursa ya da devralacak kişi mevcut pay sahibinin eş veya yakın akrabasıysa, bu durumda ücret alınmayacaktır.
Toplanan ücretler, vergi dairelerine yatırılacak ve ücret miktarları, her yıl bir önceki yılın Vergi Usul Kanunu gereğince belirlenen yeniden değerleme oranında artırılarak tahsil edilecektir. Hazine ve Maliye Bakanlığına yapılan ilk başvuru tarihinde geçerliliğini koruyan ücretler esas alınacak. Cumhurbaşkanı, tarifelerdeki fiyatları iki katına kadar artırma veya yarı yarıya indirme yetkisine sahiptir.
FAZLA MESAİ DÜZENLEMESİ
Vergi Usul Kanunu'nda yapılan değişiklik neticesinde, yoklama fişinin elektronik olarak düzenlendiği durumlarda, konum bilgisi ve yoklama alanının fotoğraflarıyla birlikte elektronik sistemde tutulması şartıyla muhtar, polis, jandarma veya ihtiyar meclisi üyelerinin imzasına gerek duyulmayacaktır.
Yeni düzenlemeye göre, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) taşra teşkilatı kadrosundaki memurlar ve sözleşmeli personelden tahsilat, yoklama ve yoğun vergi denetimleri yapmakla görevli olanlar için normal mesai saatleri dışında yaptıkları işler için ödenecek fazla mesai ücreti hesaplamasında esas alınan gösterge rakamı 160'tan 300'e çıkarılacaktır. Ayrıca, fazla mesai ödeneği aylık 50 saatle sınırlı kalacak ve bu ödeneği alabilecek personel oranı GİB’in taşra teşkilatı kabaca kadro ve pozisyon sayısının yüzde 40’ını geçemeyecektir. Bu düzenleme, yasalarına uyum tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.
Katma Değer Vergisi Kanunu'ndaki değişiklikler ile birlikte, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı tarafından sadece milli savunma ve iç güvenlik amaçları doğrultusunda alınan ticari taşıtlar ile motosikletlerin teslimatı KDV'den muaf tutulacaktır.
Ayrıca, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bağlı vakıfların mülkiyetindeki taşınmazların satışına yönelik işlemler de KDV'den istisna edilecektir.
Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli 1 sayılı listede yer alan, akaryakıt ve doğal gaz gibi ürünlerin ithalatında hesaplanan özel tüketim vergisi (ÖTV), KDV matrahına eklenecektir. Bu madde, düzenlemenin yürürlüğe girmesini takip eden ayın başında hayata geçirilecektir.
Organize Sanayi Bölgesi tüzel kişiliğine, Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu çerçevesinde muafiyet sağlayacak eklemeler yapılmıştır; ancak bu muafiyet, Gider Vergileri Kanunu kapsamında ödenecek banka ve sigorta muameleleri vergi hakkında geçerli olmayacaktır.
Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'ndaki değişiklikler ile ilgili olarak, yasalara aykırı bir şekilde imzalanan toplu sözleşmeler ve Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararları çerçevesinde, soruşturma ve yargı işlerinin yapılmasına 31 Mayıs 2025 tarihine kadar izin verilmeyecek, başlatılmış olan soruşturmalar ise durdurulacaktır.