Merkez Bankası Faiz Kararı İçin Geri Sayım Başladı! Ne Zaman Açıklanacak?

Temmuz ayı, Türkiye ekonomisi için kritik bir haftaya ev sahipliği yapıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bu ay yedinci Para Politikası Kurulu toplantısını düzenleyecek. Piyasalar, açıklanacak faiz kararına odaklanırken, yatırımcılar Merkez Bankası'nın hamlelerini dikkatle izliyor. Ekonomik dengeleri etkileyecek bu toplantı, temmuzun en önemli konularından biri haline geliyor. Detayları keşfedin!

Merkez Bankası Faiz Kararı İçin Geri Sayım Başladı! Ne Zaman Açıklanacak?

Ekonomideki en son gelişmeler yeniden Merkez Bankası'nın üzerine odaklandı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), temmuz ayı içerisinde Para Politikası Kurulu’nu toplayacak. Artan faiz beklentileri ve piyasalardaki dalgalı durum, bu kritik karar öncesi heyecanı katlıyor. Uzmanlar, açıklanacak olan faiz oranının döviz kurlarına ve borsa üzerindeki muhtemel etkilerini şimdiden incelemeye başladı. İşte bu konudaki önemli detaylar...

2025 HAZİRAN TCMB FAİZ KARARI NE OLDU?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, politika faiz hızını yüzde 46 seviyesinde sabit tutma kararı aldı. TCMB’den yapılan açıklamaya göre, Kurul, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 46 seviyesinde koruma yönünde karar aldı. Ayrıca, Merkez Bankası'nın gecelik borç verme faiz oranı yüzde 49’da, gecelik borçlanma faiz oranı ise yüzde 44,5’te sabit kaldığı belirtildi.

TCMB TEMMUZ FAİZ KARARINI NE ZAMAN AÇIKLAYACAK?

TCMB, Temmuz ayı faiz kararını 24 Temmuz 2025 tarihinde duyuracak.

"ENFLASYONDA KALICI DÜŞÜŞ VE FİYAT İSTİKRARI SAĞLANANA KADAR SIKI PARA POLİTİKASI DURUŞU SÜRDÜRÜLECEKTİR"

TCMB Para Politikası Kurulu'nun 19 Haziran tarihli toplantısına ait özet yayımlandı.

Özette, Para Politikası Kurulu'nun (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 46 seviyesinde tutma kararı aldığı aktarılırken, Merkez Bankası'nın gecelik borç verme faiz oranının yüzde 49 ve gecelik borçlanma faiz oranının da yüzde 44,5'te sabit kaldığı bilgisi verildi.

Para politikasındaki kararlı tutumun, iç talepteki dengeyi sağlaması, Türk lirasında reel değerlenmeyi desteklemesi ve enflasyon beklentilerini düzeltmesi şeklinde dezenflasyon sürecine katkı sağladığı vurgulandı. "Maliye politikasının artan uyumu bu süreçte önemli bir rol oynayacaktır. Enflasyonda kalıcı bir düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana dek sıkı para politikası duruşumuz devam edecektir." ifadesine yer verildi.

TCMB: ENFLASYON HEDEFİ İÇİN GEREKLİ SIKILIK SAĞLANACAK

Bu bağlamda, politika faizinin, enflasyonun mevcut durumu, ana eğilim ve beklentiler göz önünde bulundurularak, öngörülen dezenflasyon sürecine uygun bir şekilde belirleneceği vurgulanarak şu değerlendirmeler yapıldı:

"Kurul, politika faizi ile ilgili atılması gereken adımları enflasyon görünümüne odaklanarak, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşım doğrultusunda belirleyecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi halinde tüm para politikası araçları etkin bir şekilde devreye alınacaktır.

Kredi ve mevduat pazarlarındaki beklenmedik gelişmeler durumunda parasal aktarım mekanizması ek makroihtiyati adımlarla desteklenecektir. Likidite koşulları detaylı bir şekilde izlenip, likidite yönetim araçları da etkili bir şekilde kullanılmaya devam edecektir.

Kurul, politika dairesinde aldığı kararları, parasal sıkılaştırmanın zaman içinde etkilerini göz önüne alarak, enflasyonun ana eğilimini azaltacak ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşacak avantajları yaratacak biçimde belirleyecektir. Bu çerçevede tüm para politikası araçları kararlılıkla kullanılacaktır. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçeve içinde alacaktır."