Asgari Ücrette Kritik Gelişme! Ara Zam Gelecek mi?
Emekli ve memur maaşlarındaki artışların ardından, gözler asgari ücret düzenlemesine çevrildi. Ocak ayında net asgari ücret 17 bin TL'den 22.104 TL'ye çıkmıştı. Temmuz'da bir ara zam yapılıp yapılmayacağı merak ediliyor. Peki, 2025 Temmuz'da asgari ücrete ek bir zam olacak mı? İşte son dakika gelişmeleri...

Yılın başında yapılan %30'luk zammın ardından 22.104 TL'ye ulaşan asgari ücretin, temmuz ayında bir artış olup olmayacağı merakla bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan daha önce bu konuda bazı açıklamalarda bulundu. Peki, yeni bir ara zam söz konusu mu? Temmuz 2025'te asgari ücrete ikinci bir zam yapılacak mı ve bu zam ne kadar olacak? İşte güncel bilgiler...

ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM OLACAK MI?
2025 yılının 1 Ocak tarihinde asgari ücrete %30 oranında bir zam uygulanarak, 17.002 TL'den 22.104 TL'ye yükseltilmişti. Temmuz ayı için henüz asgari ücrete kesin bir zam yapılacağına dair bir açıklama yok. En son Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan asgari ücretle ilgili açıklamalarda bulundu.

BAKAN IŞIKHAN’DAN ASGARİ ÜCRET ARA ZAM DEĞERLENDİRMESİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücret zammı ile ilgili olarak yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi:
“Enflasyonda bir düşüş bekliyoruz, ancak beklenmedik bir durum olursa Temmuz ayında ara zam gündeme gelebilir.”

ASGARİ ÜCRETTEN SONRAKİ DURUM
ILO: “Asgari ücretli çalışanlar, enflasyonun altında zam alırlarsa desteklenmeli.”
Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç’ın aktardığına göre, ILO Türkiye Direktörü Yasser Hassan, yüksek enflasyonla mücadele edilen ülkelerde asgari ücret artışlarının enflasyon oranlarının altında kalabileceğini belirtti. Ancak bu gibi durumlarda işçilerin sosyal imkânlarla desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Hassan, asgari ücretin insan onuruna uygun bir yaşam standardını sağlaması gerektiğinin altını çizdi.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Direktörü Yasser Hassan, basın toplantısında son ILO konferansında kabul edilen kararlarla ilgili bilgi vererek, gelen soruları yanıtladı.
Hassan, asgari ücretin belirlenmesinde işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan üçlü mekanizmanın önemine vurgu yaptı. Asgari ücretin, insana layık bir yaşam standardına cevap verecek seviyede olması gerektiğini belirtti, ancak bu hedefe ulaşmanın zor olduğunu ifade etti.
Hassan, yüksek enflasyonu olan, buna karşı önlem alınması gereken ülkelerde asgari ücret artışlarının enflasyon oranlarının altında kalabileceğini, aksi halde yüksek artışların yeniden enflasyona yol açabileceğini söyledi. Böyle bir durumda işçilerin çeşitli sosyal yardımlarla desteklenmesi gerekliliğini dile getirdi. Eğer bu sağlanmazsa, düşük asgari ücret artışları enflasyonla mücadelede sadece geçici bir mali araç olarak kalacaktır.
MOTO-KURYELERE ILO KORUMASI
Kurye, taksi sürücüsü (UBER gibi), sağlık hizmetleri, lojistik, temizlik ve ev hizmetleri gibi alanlarda dijital platformlar üzerinden çalışma giderek yaygınlık kazanıyor. Bu platformlar üzerinde çalışan kişilerin yalnızca küçük bir kısmı iş sözleşmesi ile çalışırken, çoğunluğu taşeron ya da ortak gibi sıfatlarla istihdam ediliyor. Bu durum iş güvencelerinin olmaması, sosyal güvenliğe erişim kısıtlamaları ve iş sağlığı güvencesinin eksikliği gibi sorunlara yol açıyor.

ILO, platform ekonomisinde çalışanların koşullarını iyileştirmeye yönelik incelemeler gerçekleştiriyor. ILO, gelecek yıl gerçekleşecek olan konferansta "Platform ekonomisinde insana uygun çalışma koşulları" konu başlıklı bir gündem maddesi belirledi. 2026'daki konferansa kadar, uluslararası çalışma standartlarının platform ekonomisine uyarlanması için sözleşme ve öneri taslakları hazır hale getirilecek.
Hassan, bu çalışmaların hem tüketiciler hem de çalışanlar açısından kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Üye ülkelerden platform ekonomisindeki çalışanların ücretleri, çalışma saatleri, sosyal güvenlik erişimleri, sözleşmelerin belirlenmesi, iş sağlığı ve güvenliği gibi konularda görüş ve öneriler toplandığını anlattı. Mevzuat açısından belirsizliklerin bulunduğunu, bazı platformların çalışanları ortak, tedarikçi ya da taşeron olarak göstererek, bu kişilerin kaderine terk edilmelerinin kabul edilemeyeceğini ifade etti.

Hassan, ILO’nun platform ekonomisi çalışanlarının hakları konusundaki asgari gereksinimleri belirlemeyi ve üye devletler için bağlayıcı hukuki metin oluşturmayı hedeflediğini, bu standartların zamanla ulusal yasalara yansıtılacağını belirtti. Türkiye'de bu alanda da ciddi çalışmaların yapıldığını, yakın zamanda düzenlenen bir çalıştayda konunun kapsamlı bir biçimde değerlendirildiğini vurguladı.
Eğer taslak, gelecek yılki ILO konferansında kabul edilirse, uluslararası çalışma standartları tüm dijital iş platformları ve dijital platform çalışanları için geçerli hale gelecek. Ülkeler, platform çalışanlarının sosyal güvenlik haklarına erişimlerini sağlamaya yönelik önlemler alacaklar.

YILLARA GÖRE ASGARİ ÜCRET ZAM ORANLARI
2020 yılında asgari ücrete %15,03, 2021 yılında %21,56, 2022'nin ilk altı ayında %50,5, ikinci altı ayında ise %29,31 oranında zam yapılmıştı. 2023 yılı, asgari ücrete iki zam uygulanarak toplamda %88'lik bir artışla geçildi. 2024 yılında %49 oranında bir artış yaşanırken, 2025'te %30 zammın ardından asgari ücret 22.104 TL’ye yükseldi.