Kadınlara Yönelik Destekte 22.4 Milyar Lira! Bakan Kacır'dan Açıklamalar
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, son 23 yılda TÜBİTAK destek programları aracılığıyla 200 bin kadın bilim insanına 22,4 milyar lira katkıda bulunduklarını belirtti. Kacır, "Amacımız Türkiye Yüzyılı’nın Türk kadınlarının dönemi olması" dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK aracılığıyla son 23 yıl içerisinde bilim insanlarına yönelik yürütülen destek programları çerçevesinde 200 bin kadın araştırmacıya toplamda 22,4 milyar lira tutarında yardım sağlandığını açıkladı. Kadının Güçlenmesi Koordinasyon Kurulu’nun ilk toplantısı, Bakan Kacır ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un katılımıyla Ankara Hakimevi’nde gerçekleştirildi.
Bakan Kacır, burada yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde uzun vadeli ve planlı hedeflerle güçlü bir altyapı oluşturduklarını belirterek, Türkiye’yi büyük ve güçlü bir ülke haline getirmek için çalıştıklarını dile getirdi. Yüksek katma değer üreten, rekabet edebilir ve sürdürülebilir bir kalkınma modeliyle Türkiye'yi dünya genelindeki önemli üretim ve teknoloji merkezlerinden biri konumuna getirdiklerini ifade eden Kacır; güçlü, çevik ve rekabetçi Türk sanayisi sayesinde Avrupa’nın değer zincirlerinde önemli bir yer edindiklerini vurguladı.

Bugün itibarıyla 1600'den fazla AR-GE ve tasarım merkezinde girişimcilerin ve mühendislerin yenilikçi ürünler geliştirdiğini belirten Kacır, "Teknopark sayımız 108'e ulaştı, burada 11 bin 500'den fazla firma AR-GE ve yenilikçi projelerde faaliyette bulunuyor. Türkiye Yüzyılı’nda bilim, teknoloji, AR-GE ve yüksek teknolojili üretimde dünyada söz sahibi olmayı hedefliyoruz. Ayrıca, toplumumuzun farklı kesimlerini kalkınma sürecine dahil ederek bu hedefe ulaşacağız. Türk kadınlarının ekonomik ve sosyal yaşamda daha da etkin bir şekilde yer almasını sağlamak için potansiyellerini harekete geçirmek konusunda kararlıyız. Son 23 yılda yapılan reform niteliğindeki düzenlemelerle, eğitimden sağlığa, siyasetten ekonomiye kadar birçok alanda kadınların güçlü ve etkin temsili sağlandı. Ayrıca, kadınlar karar alma süreçlerinde daha fazla yer edinmeye başladı." diye konuştu.
"YEDİ TURCON'DAN DÖRDÜ KADIN GİRİŞİMCİLER TARAFINDAN KURULDU"
Bakan Kacır, Türkiye'deki kadınların bilim, teknoloji ve girişimcilik alanlarında birçok Avrupa ülkesini geride bıraktığını belirterek, insansız hava araçları, yerli otomobil projeleri ve kutup bilim seferlerinde Türk kadınlarının önemli roller üstlendiğini söyledi.
Mehmet Fatih Kacır, girişimcilik ekosisteminden çıkmış olan 7 Turcorn’dan 4’ünün kadın girişimciler tarafından kurulduğunu vurgulayarak, Bakanlık olarak Türkiye'de kadınların bilim ve teknoloji alanında daha fazla yer edinmeleri için gerekli çalışmaları yürüttüklerini ifade etti. Ayrıca, akademi ve kamu sektörüne yönelik olarak 21 binden fazla kadın araştırmacıya destek sağlandığını ve Kadın Girişimciliği İnisiyatifi'nin başlatıldığını hatırlatarak, "Son 23 yıl içinde TÜBİTAK’tan yapılan destek programları çerçevesinde 200 bin kadın araştırmacıya 22,4 milyar lira yardım sağladık." dedi.

"HEDEFİMİZ TÜRKİYE YÜZYILI'NIN, TÜRK KADINI YÜZYILI OLMASI"
Kacır, KOSGEB programlarında kadın istihdamına öncelik verdiklerinin altını çizerek, kadın girişimciler için pozitif ayrımcılık uyguladıklarını ifade etti. Kadın istihdamı ve girişimciliği, Türkiye'de bölgesel kalkınmanın motoru olan kalkınma ajanslarının 2024-2025 döneminin ana teması olarak belirlediklerini hatırlattı. Bu çerçevede, destekledikleri projelerle 8500'den fazla kadını istihdama kazandırdıklarını belirten Kacır, sözlerine şöyle devam etti:
"8300'den fazla kadın girişimciyi destekledik. Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı vasıtasıyla, kadınların istihdam edilebilirliğini artırmak ve girişimciliği teşvik etmek için 227 projeye 1,8 milyar lira destek sağladık. Kadınların emeğini, bilgisini ve üretkenliğini değerlendirmek amacıyla atmamız gereken çok adım ve katedeceğimiz uzun bir yol var. Bakanlık olarak, kadınların üretim ve girişimcilik gibi birçok alandaki etkinliğini artırmak için tüm imkanlarımızı kullanacağımızı vurgulamak isterim. Kadınların her alanda önünü açacak uygulamaları hayata geçirmeye kararlıyız. Ekonomik ve sosyal hayata aktif katılımlarını sağlamak için kamu kurumları ve sivil toplum ile yakın işbirliği içinde çalışıyoruz."
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, "Hedefimiz, Türkiye Yüzyılı'nın, Türk kadınının yüzyılı olmasıdır. Bu doğrultuda, Kadının Güçlenmesi Koordinasyon Kurulu’nun kurumlar arası işbirliğini arttırmasına, ortak politikalar ve uygulamalar geliştirmesine, kadınların toplumsal hayatta daha etkin ve güçlü yer almasına katkı sağlayacağından eminiz. Bakanlık olarak, kurulun tüm çalışmalarına destek vermeye hazırız." şeklinde konuştu.