TCMB 2025 Temmuz Faiz Kararı Açıklanıyor! Neler Olacak?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararı piyasalarda merakla bekleniyor. Haziran ayında faiz değiştirmeyen Banka, Temmuz ayındaki kararını açıklamak için gün sayarken, resmi rezerv varlıkları geçtiğimiz hafta 1,1 artışla 166,2 milyar dolara ulaştı. TCMB faiz kararı ne zaman duyurulacak? Detaylar için okumaya devam edin!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararı, yatırımcılar ve piyasa analistleri tarafından büyük bir ilgiyle bekleniyor. Haziran ayında herhangi bir değişiklik yapılmayan banka, Temmuz ayında alacağı karar ile daha fazla önem kazanıyor. Peki, TCMB'nin faiz kararı ne zaman açıklanacak? İşte, detaylar...

2025 HAZİRAN TCMB FAİZ KARARI NEDEN SABİT KALDI?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, politika faiz oranının yüzde 46 seviyesinde tutulmasına karar verdi. TCMB'den yapılan açıklamada, bir haftalık vadeli repo ihale faiz oranının yine yüzde 46'da kalacağı duyuruldu. Ayrıca, Merkez Bankası'nın gecelik borç verme faizi yüzde 49, gecelik borçlanma faizi ise yüzde 44,5 olarak sabit bırakıldı.

TCMB TEMMUZ AYI FAİZ AÇIKLAMASI NE ZAMAN OLACAK?
TCMB, Temmuz ayındaki faiz kararını 24 Temmuz 2025 tarihinde kamuoyuna duyuracak.

TCMB HAZİRAN AYI FİYAT RAPORUNU YAYIMLADI
TCMB, Haziran Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu yayımladı.
Raporda yıllık enflasyon, gıda ve hizmet kategorilerinde düşüş gösterirken diğer ana gruplarda artış beklentisi yüksek. Aylık bazda hizmet ve enerji gruplarında fiyat artışları ön plana çıkarken, gıda fiyatlarındaki sınırlı gerileme dikkat çekiyor. İşlenmemiş gıdada sebze öncülüğünde bir düşüş gözlemlenirken, işlenmiş gıdalardaki fiyat artışları ise aylık dönemde yavaşladı.
Ayrıca, mevsim normallerinin altında kalan taze meyve ve sebze fiyatları, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki düşüşü sınırladı. Enerji grubundaki son gelişmelerin etkisi hâlâ hissedilirken, küresel faktörlerin etkisiyle akaryakıt ve su faturalarındaki artışlar önemli bir belirleyici haline geldi.
Hizmet grubunda aylık enflasyon artış gösterdi. Bu dönemde bayram ve akaryakıt fiyatlarının etkisiyle ulaştırma hizmetleri ile eğitim ve kira kalemleri öne çıktı.
Temel mal fiyatlarında ise aylık enflasyonda bir zayıflık gözlemleniyor.
Kur geçişkenliği yüksek olan dayanıklı tüketim mal gruplarında ise beyaz eşya dışındaki kalemlerde sınırlı bir artış kaydedildi.
Son dönemlerdeki jeopolitik gelişmeler, üretici enflasyonunu olumsuz etkiledi. Aylık üretici enflasyonu, enerji kalemleri öncülüğünde kayda değer bir artış gösterdi ve yıllık üretici enflasyonu 1,32 puan artışla yüzde 24,45'e yükseldi.
Bu bağlamda, Haziran ayında dağılıma ve dışlamaya dayalı ana eğilim göstergeleri bir önceki aya göre belirgin bir değişiklik sergilemedi.

GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER İLE HİZMET GRUPLARINDA ENFLASYONUN KATKILARI DÜŞTÜ
Yıllık tüketici enflasyonu katkılarına göre, temel mallar, enerji ve alkol-tütün-altın gruplarının katkıları sırasıyla 0,24, 0,09 ve 0,01 puan artış gösterirken, gıda ve alkolsüz içecekler ile hizmet gruplarının katkıları sırasıyla 0,66 ve 0,04 puan azaldı.
Mevsimsellikten arındırılmış veriler incelendiğinde, tüketici fiyatlarının aylık artışında belirgin bir farklılık yaşanmadığı görüldü. Aylık artışlar, B endeksinde bir önceki aya göre sınırlı bir düşüş gösterirken, C endeksinde yatay seyretti. B endeksinden oluşan gruplarda temel mallar ve işlenmiş gıdada fiyat artışları zayıflarken, hizmette ise bir artış yaşandı.
TCMB bünyesinde takip edilen göstergeler, Haziran ayında enflasyonun ana eğiliminin hem aylık hem de üç aylık ortalamalarda belirgin bir değişiklik göstermediğine işaret etti.
Hizmet fiyatlarındaki artış, Haziran ayında yüzde 2,73 ile önceki aya göre yükselirken, grup yıllık enflasyonu 0,85 puan azalarak yüzde 50,34 olarak kayıtlara geçti. Yıllık enflasyon diğer hizmetler alt grubunda sınırlı bir artış gösterirken, diğer alt gruplarda geriledi.
Aylık bazda fiyat artışları ise ulaştırma, eğitim ve kira hizmetlerinde belirgin şekilde yükseldi. Diğer alt kalemlerde ise daha temkinli bir seyir izlendi.
Haziran ayında, ulaştırma hizmetleri fiyatlarının bayram ve akaryakıt fiyat gelişmeleri etkisiyle yüzde 4,01 oranında artış gösterdiği belirtildi. Bu gelişmeye, kara yolu ile şehirler arası yolcu taşımacılığı fiyatlarındaki artış (yüzde 23,57) başlıca etken oldu.
Diğer hizmetler içinde eğitim hizmetleri, özel okulların ücretlerindeki devinimle birlikte aylık enflasyonunu bir önceki aya göre artırdı.
Aylık kira enflasyonu, kontrat yenileme oranlarındaki mevsimsel artışın da etkisiyle önceki aya göre yükselerek yüzde 3,97'ye ulaştı. Bu grup yıllık enflasyonu ise yüzde 82,97 olarak gerçekleşti.
Mayıs ayında ılımlı bir artış göstermiş olan lokanta-otel fiyatları, Haziran ayında yüzde 2,10 oranında artışla benzer eğilimini sürdürdü.
Son üç ayda oldukça sınırlı seyreden haberleşme grubundaki aylık enflasyon ise yüzde 1,48 ile bir miktar yükseldi. Temel mal grubu fiyatları yüzde 1,01 artış gösterirken, grup yıllık enflasyonu yüzde 21,09'a çıktı.

YILLIK ENFLASYON DAYANIKLI MAL GRUBUNDA ARTIŞ GÖSTERDİ, DİĞER TEMEL MALLARDA İSE GERİLEDİ
Yıllık enflasyon, dayanıklı mallar (altın hariç), giyim ve ayakkabı gruplarında artarken, diğer temel mallar grubunda ise bir miktar geriledi. Dayanıklı tüketim mallarında fiyat artışı yüzde 1,24 ile önceki aya göre zayıfladı. Bu süre zarfında beyaz eşya fiyatları yüzde 3,04 artarken, otomobil fiyat artışı yüzde 1,07 ile zayıf bir seyir izledi; mobilya fiyatları ise hemen hemen sabit kaldı.
Giyim ve ayakkabı alt grubunda fiyatlar, indirim sezonuna geçişin etkisiyle yüzde 0,32 geriledi. Diğer temel mallar alt grubunda aylık enflasyon yüzde 1,59 ile bir önceki aya göre artış gösterdi.
Enerji fiyatları Haziran ayında yüzde 2,27 artış kaydetti ve grup yıllık enflasyonu 1,19 puan yükselerek yüzde 45,40'a ulaştı.
Küresel çapta jeopolitik gelişmelerle yükselen petrol fiyatlarının etkisiyle akaryakıt fiyatları yüzde 4,13 artış gösterdi.
Aynı zamanda, şebeke suyu tarifelerindeki artışlar (yüzde 4,97) devam ederken, elektrik fiyatı yeni kaynak tedarik tarifesi uygulaması çerçevesinde biraz geriledi.

YILLIK ENFLASYON İŞLENMEMİŞ VE İŞLENMİŞ GIDA ALT GRUPLARINDA AZALMA GÖSTERDİ
Haziran ayında gıda ve alkolsüz içecekler grubunda fiyatlar yüzde 0,27 düşerken, grup yıllık enflasyonu yüzde 30,20'ye geriledi. Yıllık enflasyon, işlenmemiş ve işlenmiş gıda alt gruplarında sırasıyla 3,27 ve 2,24 puan azalarak yüzde 30,26 ve 29,97 seviyelerine ulaştı.
Aylık bazda, işlenmemiş gıda fiyatları, sebze, yumurta ve beyaz et ürünlerinde öncülüğünde yüzde 1,68 azaldı. Taze meyve ve sebze fiyatlarındaki düşüş ise mevsim normallerinin altında kalması nedeniyle işlenmemiş gıda fiyatlarındaki gerilemeyi sınırladı.
Kırmızı et fiyatları, Kurban Bayramı'nın etkisiyle sakin bir seyir izlerken, işlenmiş gıda grubundaki fiyat artışı yüzde 0,97 ile yavaşladı; ancak ekmek ve tahıl grubundaki bazı ürünlerde artış dikkat çekti. Yurt içi üretici fiyatları, Haziran ayında yüzde 2,46 artarken, yıllık enflasyon 1,32 puan artışla yüzde 24,45 seviyesine ulaştı.
Bu dönemde, ana sanayi grupları itibarıyla, jeopolitik gelişmelerin etkisiyle enerji grubundaki fiyat artışı yüzde 8,42 ile öne çıkarken, sermaye malı, dayanıklı tüketim malı, ara malı ve dayanıksız tüketim malı gruplarında sırasıyla yüzde 2,26, yüzde 2,12, yüzde 1,77 ve yüzde 1,12 oranlarında artışlar gerçekleşti.
Aylık fiyat gelişmeleri sektörler bazında incelendiğinde, elektrik, gaz, buhar iklimlendirme, rafine petrol ürünleri ile su ve suyun arıtılması ve dağıtılması fiyat artışlarıyla öne çıkan alt gruplar oldu.