15 Temmuz Selesi 2025: Tüm Detaylar ve Okunma Saati Belli Oldu!

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü, 9. yıl dönümünde anılıyor. Diyanet İşleri, ülke genelindeki il müftülüklerinde 15 Temmuz şehitleri ve tüm şehitler için 81 bin hatmin duasının okunacağını ve ardından sela verileceğini duyurdu. 15 Temmuz selası ne zaman ve saat kaçta okunacak? Detaylar burada...

15 Temmuz Selesi 2025: Tüm Detaylar ve Okunma Saati Belli Oldu!

15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü’nün 9. yıldönümü anma etkinlikleri çerçevesinde, ülke genelinde manevi programlar gerçekleştiriliyor. Bu bağlamda Diyanet İşleri Başkanlığı, 81 ildeki tüm müftülüklerin, 15 Temmuz şehitleri başta olmak üzere tüm şehitler için hatim duası okunacağını ve ardından sela verileceğini duyurdu. Vatandaşlar ise bu anlamlı günde sela okuma saatini öğrenmek istiyor. Peki, 15 Temmuz’da sela hangi saatte okunacak? İşte detaylar...

15 TEMMUZ'DA SELA NE ZAMAN VERİLECEK?

15 Temmuz’u 16 Temmuz’a bağlayan gece, sabaha karşı 00.13’te camilerin tamamında eş zamanlı olarak sela okunacak. Cami minarelerinin ışıkları ise gece boyunca açık kalacak.

SELANIN ANLAMI VE DİNDEKİ YERİ NEDİR?

Diyanet İşleri, sela okumanın din içindeki önemini şöyle ifade ediyor:

Bazı özel günlerde ezandan önce veya düzenlenecek cenaze namazını bildirmek amacıyla camilerde; “es-salâtu ve’s-selâmu aleyke ya resûlallah, es-salâtu ve’s-selâmu aleyke ya habîballah, es-salâtu ve’s-selâmu aleyke ya seyyide’l-evvelîne ve’l-âhirîn, ve selâmun ale’l-murselîn, ve’l-hamdu lillahi Rabbi’l-âlemîn” ifadesiyle okunan salâ (salavat) şu anlama gelir: “Salât ve selâm (Allah’ın rahmeti ve esenliği) sana olsun ey Allah elçisi, Salât ve selâm (Allah’ın rahmeti ve esenliği) sana olsun ey Allah’ın sevgili kulu, Salât ve selâm (Allah’ın rahmeti ve esenliği) sana olsun ey geçmiş ve gelecek bütün insanların en hayırlısı! Salât ve selâm tüm peygamberlere olsun. Hamd ise âlemlerin Rabbi Allah’a aittir.”

Salâ, Hz. Peygamber’e (s.a.s.) selam ve övgü ifadesidir. Kur’an’da ve hadislerde Hz. Peygamber’in (s.a.s.) çeşitli zamanlarda salât-ü selâm ile anılması teşvik edilmiştir (el-Ahzâb, 33/56; Tirmizî, De‘avât, 65 [3476-3477]; Ebû Dâvûd, Tefrî‘u ebvâbi’l-vitr, 23 [1481]). Ancak ne asr-ı saâdette ne de ilk dönemlerde camilerde salâ okunmuşken, Kitap ve Sünnet’te Hz. Peygamber ve diğer peygamberlere salât getirilmesi örneklerini göz önünde bulundurarak geleneklerimizde birçok farklı salâ metni ortaya çıkmıştır.

Sonuç olarak, dinî açıdan özel bir anlam taşıyan gün ve geceleri hatırlatmak, yaşanan bir vefat veya kılınacak cenaze namazı hakkında bilgi vermek amacıyla salâ okunması güzel bir gelenek olarak kabul edilebilir. Bu yönüyle dinî açıdan herhangi bir sakınca taşımadığı söylenebilir.