Az Malzemeli, Karamelli Şerbetli Lezzet: Süt ve Sıvı Yağsız Tarifi!

Karamelize şerbetiyle öne çıkan, yumuşak dokusuyla damaklarda iz bırakan geleneksel bir lezzet sunuyor. Az sayıda malzeme ile yapılan bu tarif, şerbetli tatlı tutkunlarının kalbini kazanacak.

Az Malzemeli, Karamelli Şerbetli Lezzet: Süt ve Sıvı Yağsız Tarifi!

Sadeliğiyle dikkat çeken, lezzetiyle göz dolduran bir tatlı arıyorsanız, Osmanlı mutfağından gelmiş gibi hissettiren su tatlısını denemelisiniz. Yumuşak yapısı, üzerine eklenen soğuk su ile elde edilen özel kıvamı ve karamelize şerbetin tatlıyla buluşması, bu tarifi sıradanlıktan çıkarıyor. İşte, son derece kolay bir şekilde şerbetli tatlı hazırlamak isteyenler için adım adım su tatlısı tarifi…

SU TATLISI TARİFİ

MALZEMELER

Hamuru için:

3 adet yumurta (oda sıcaklığında)

3 kahve fincanı yoğurt

3 kahve fincanı toz şeker

2 çay kaşığı karbonat

Çeyrek limonun suyu

1 limonun rendelenmiş kabuğu

5,5 kahve fincanı un (kontrollü ekleyin)

Üzerine:

1 su bardağı soğuk su

Şerbeti için:

3 su bardağı toz şeker

2,5 su bardağı su

Yarım limonun suyu

su-tatlisi.jpg

YAPILIŞI

  • Yumurtaları bir karıştırma kabına alın ve şeker ile birlikte çırpın. Üzerine yoğurt, karbonat, limon suyu ve limon kabuğu rendesini ekleyerek karıştırmaya devam edin. Unu yavaşça ekleyin ve spatula yardımıyla homojen bir kıvam elde edene dek karıştırın.
  • Hazırladığınız hamuru tereyağı ile yağlanmış baklava tepsisine dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, alttaki rafın bir üst katına yerleştirerek yaklaşık 25 dakika pişirin. Üst kısmı hafifçe kızarana kadar kontrol edin.
  • Bir tencerede şekeri, kısık ateşte karıştırmadan, hafif kahverengi olana kadar bekletin. Şeker kenarlardan erimeğe başladığında, tencereyi hafifçe sallayarak karamelize edebilirsiniz. Ardından, suyu dikkatlice ekleyin (bu aşamada sıçrama olabileceğini unutmayın). Şeker tamamen eriyinceye kadar karıştırın. En son limon suyunu ilave edin ve 10 dakika kaynatıp ocaktan alın. Şerbeti ılınmaya bırakın.
  • Fırından çıkan sıcak tatlının ilk buharı çıktıktan sonra (yaklaşık 5-10 dakika bekledikten sonra) üzerini 1 su bardağı soğuk su ile ıslatın. Bu işlem, tatlının iç yapısını daha nemli ve yumuşak hale getirecektir.
  • Tatlınız tamamen ılık hale geldiğinde dilimleyin ve üzerine ılık şerbeti gezdirin. Tatlının şerbeti tamamen çekmesini sağlamak için bir süre dinlendirin. Dilerseniz, servis ederken üzerine kaymak, toz antep fıstığı veya ceviz serpebilirsiniz.

PÜF NOKTASI:

Soğuk suyu tatlının üzerine hemen değil, biraz dinlendirdikten sonra eklemeniz, tatlının bozulmadan suyu emmesini sağlar. Ayrıca şerbetin ılık olması da son derece önemlidir.