DGS 2025 Soruları ve Cevapları PDF İle Yayımlandı! ÖSYM'den Detaylar Neler?
Dikey Geçiş Sınavı (2025-DGS) 20 Temmuz Pazar günü gerçekleşecek. Sınav, 10.15'te başlayıp 12.30'da tamamlanacak. Adaylar, 135 dakikada 50 sayısal ve 50 sözel sorudan oluşan 100 soruyu cevaplayacak. Sınav sonrası tahmini puan hesaplama yapacaklar, bu nedenle "DGS soruları ve cevap anahtarı ne zaman yayınlanacak?" gibi sorulara yanıt arayacaklar. 2025 DGS soruları ve cevapları için ÖSYM AİS ekranını kontrol edin!

Dikey Geçiş Sınavı (2025-DGS) bugün düzenleniyor. ÖSYM tarafından yapılan bu sınavda, iki yıllık ön lisans programını tamamlayarak dört yıllık lisans eğitimine geçmek isteyen binlerce öğrenci ter döküyor. Sınavın ardından DGS soru kitapçığı ve cevap anahtarının yayımlanması için gözler ÖSYM'nin resmi açıklamalarına çevrilmiş durumda. Peki, DGS soruları ve cevap anahtarı ne zaman erişime açılacak? İşte ÖSYM ile 2025 DGS soruları ve cevapları için PDF görüntüleme ekranı.

2025 DGS SORULARI VE CEVAPLARI NE ZAMAN YAYINLANACAK?
Kılavuz içerisinde 2025 DGS sorularının ve cevaplarının ne zaman yayımlanacağına dair herhangi bir bilgi verilmedi. Ancak geçmişte ÖSYM, düzenlediği sınavların soru kitapçıklarını ve cevap anahtarlarını genelde sınav günü veya ertesi gün erişime sunmuştur.
Bu bağlamda, konu hakkında ÖSYM tarafından yapılacak bir açıklama yer aldığında, haberimiz güncellenerek bilgi verilecektir.
DGS SORULARI VE CEVAPLARI 2025 PDF GÖRÜNTÜLEME EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ

2025 DGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
ÖSYM'nin ilan ettiği takvime göre, DGS sonuçları 14 Ağustos 2025 tarihinde duyurulacak.
Adaylar, sınav sonuçlarını öğrenmek için ÖSYM’nin resmi web sitesi olan https://sonuc.osym.gov.tr adresini kullanarak T.C. Kimlik Numaraları ve aday şifreleri ile giriş yapabilecekler.
DGS SONUÇLARI SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ

SINAV DEĞERLENDİRMESİ NASIL OLACAK?
SAYISAL VE SÖZEL STANDART PUANLARIN HESAPLANMASI
Yetenek testinin sayısal ve sözel bölümlerindeki sorulara adayların verdikleri doğru ve yanlış yanıtlar ayrı ayrı kaydedilecek. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puan hesaplanacak.
Adayların sayısal ve sözel bölümlerden aldıkları ham puanların ortalaması ve standart sapmaları ayrı ayrı hesaplanarak, bu puanlar ortalaması 50 ve standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecek. Böylece, adayların Sayısal Standart Puanı ve Sözel Standart Puanı hesaplanmış olacak.
Sınav sonrası, ÖSYM veya yasal merciler tarafından iptal edilen soruların değerlendirilmesi dışında bırakılarak, geçerli soruların puan değerleri yeniden düzenlenip puanlama yapılacaktır.
Bununla birlikte, ÖSYM tarafından cevabının değişmesi gereken sorular tespit edilirse, bu güncellenmiş cevap anahtarı esas alınarak puanlama yapılacaktır.

ÖN LİSANS BAŞARI PUANI
2025-DGS için başvuran her adayın ön lisans eğitimindeki akademik ortalaması dikkate alınarak bir Ön Lisans Başarı Puanı (ÖBP) hesaplanacaktır.
Bu sınava başvuran adaylardan YÖKSİS'te kayıtlı akademik not ortalamaları bulunanların bu verileri elektronik ortamda YÖKSİS üzerindeki sistemden alınarak ÖSYM’ye aktarılacak. Ön Lisans Başarı Puanı hesaplanırken bu bilgiler kullanılacaktır. YÖKSİS’taki bilgi eksikliği veya düzeltme talep eden adaylar, bu bilgilerin düzeltilmesi için kendi üniversitelerine başvuruda bulunmalıdır (detaylar için “AKADEMİK NOT ORTALAMALARININ TOPLANMASI İLE İLGİLİ BİLGİ” başlıklı maddeyi inceleyin).
2025-DGS’de Ön Lisans Başarı Puanı (ÖBP) aşağıdaki yöntemle hesaplanarak sınav puanlarına eklenecektir:
Ön lisans seviyesindeki akademik not ortalamaları (en yükseği 100, en düşüğü 50 olarak değerlendirilmektedir) 0,8 ile çarpılarak Ön Lisans Başarı Puanı (ÖBP) oluşturulacaktır. Böylece, 50 olan en düşük notun ÖBP değeri 40, 100 olan en yüksek notun ise ÖBP değeri 80 olacaktır. 50’nin altında kalan notlar ise 50 olarak kabul edilecektir. Bu hesaplama ile elde edilen Ön Lisans Başarı Puanı, merkezi sınavdan alınan puan ile birleştirilerek adayın yerleştirme puanı hesaplanacaktır. Tüm not sistemleri doğru orantı ile 100’lü sisteme dönüştürülecektir.

DGS PUANININ HESAPLANMASI
Adayların sınavlardan almış olduğu puanlar ile hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınacak DGS puanları belirlenir.
DGS puanını oluşturacak standart puanlar ve Ön Lisans Başarı Puanı'nın ağırlıklarını belirleyen katsayılar, Tablo-A’da verilmiştir. Her bir aday için puanlar, bu tablodaki katsayılar ile çarpılarak toplanacak ve elde edilecek toplam, adayın ilgili DGS puanını oluşturacaktır.
Her iki testte de en az bir ham puan alan adayların DGS puanı hesaplanacaktır. Aksi takdirde, yani her iki testten de en az bir ham puanı bulunmayan adayların DGS puanı değerlendirmeye alınmayacaktır.
2024-DGS’de herhangi bir yükseköğretim programına yerleşen adayların 2025-DGS’deki ÖBP’leri, 0,45 katsayısı ile çarpılacaktır. Benzer şekilde 2025-DGS’de bir yükseköğretim programına yerleşenlerin 2026-DGS’deki ilgili ÖBP’leri de 0,45 katsayısı ile değerlendirilecektir.
DGS KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ