Koç Üniversitesi Anketi: Yıl Sonu Enflasyon Beklentisi Yüzde 65'e Düştü!

Koç Üniversitesi’nin Temmuz 2025 Hane Halkı Enflasyon Beklenti Anketi'ne göre, yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 65'e, 12 ay sonrası beklentisi ise yüzde 61'e düştü. Beklentilerdeki azalma devam etse de, dağılım hâlâ geniş ve düzensiz bir yapı sergiliyor. Araştırma sonuçları, altın, döviz ve vadeli TL mevduata ilginin arttığını gösteriyor; faiz artışları ise dolarizasyonu kısmi olarak sınırlamada etkili oldu.

Koç Üniversitesi Anketi: Yıl Sonu Enflasyon Beklentisi Yüzde 65'e Düştü!

Koç Üniversitesi'nin Temmuz 2025 dönemi için düzenlediği Hane halkı Enflasyon Beklenti Anketi sonuçlarına göre, tüketici enflasyonu beklentileri düşüş göstermeye devam ediyor. 1–10 Temmuz tarihleri arasında yapılan ankete katılanların, önümüzdeki 12 ay için enflasyon beklentisi ortalama yüzde 61 olarak belirlendi. Bu oran, bir önceki ay kaydedilen yüzde 63’e göre 2 puanlık bir azalmayı göstermektedir.

Yıl sonu için belirlenen beklenti yüzde 65'e düşerken, hane halklarının son 12 ay içindeki enflasyon hissiyatı yüzde 71 seviyesinde sabit kaldı. Böylece geleceğe dair tahminler ile geçmiş deneyimler arasındaki farklılık 10 puan olarak kaydedildi.

d5g5g5.jpg

Raporda, “19 Mart etkisinin” önemli ölçüde azaldığı belirtilirken, hane halkı beklentilerinin hâlâ bu tarihten önceki seviyelere tam olarak ulaşmadığı ifade edildi. Katılımcıların beklentilerindeki çeşitliliği gösteren standart sapma ve çeyrekler arası açıklık gibi istatistikler, bir önceki aya göre geriledi. Bu durum, enflasyon tahminlerinde görüş farklılıklarının azaldığını göstermektedir.

Yapılan ankete katılan 2 bin 486 bireyin üçte ikisi, daha önceki anketlerde de yer almış katılımcılardan oluşmakta. Kalan üçte birlik kesim ise yeni katılımcılardan oluşuyor. Her iki ayda da katılanların enflasyon beklentileri sabit kaldı.

TASARRUF YAPMA EĞİLİMLERİ VE DÖVİZ TERCİHLERİ

Anket, hane halklarının tasarruf yapma eğilimlerine dair önemli veriler de sundu. Katılımcıların, vadeli TL mevduat, altın, döviz alımı ve vadeli döviz mevduatına yönelik eğilimlerinin arttığı gözlemlendi. Bu artış, para politikası kapsamında 19 Mart sonrasında atılan adımların dolarizasyon eğilimini sınırlamada bir miktar etkili olduğunu, ancak dövize yönelimin devam ettiğini göstermektedir.

Eğitim durumuna göre incelendiğinde, düşük eğitim seviyesine sahip bireylerin hemen her yatırım aracına daha yüksek bir ilgi gösterdiği dikkat çekerken; eğitim düzeyi yükseldikçe tasarruf yapmayacağı yönündeki beyan edenlerin oranının arttığı gözlemleniyor.

GÜVEN DUYMA VE GELİR DÜZEYİNE GÖRE BEKLENTİLER

Katılımcıların ekonomi politikalarına olan güvenleri ile enflasyon beklentileri arasında önemli bir ilişki olduğu belirlendi. Temmuz ayında politika yapıcılarına güven duyanların enflasyon beklentilerinde ufak bir artış görülürken, güven duymayan grupta ise dikkate değer bir düşüş kaydedildi.

Gelir seviyeleri açısından incelendiğinde, düşük gelir grubundaki bireylerin ortalama enflasyon beklentileri, orta ve yüksek gelir gruplarına kıyasla daha düşük düzeyde kaldı. Bu durum, yüksek gelir gruplarının enflasyon karşısında satın alma güçlerindeki kaybı daha fazla hissettiklerini göstermektedir.